Diskuse

Nebezpečí nekonečného růstu

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Jo soudruzi, ti to vidí vždy stejně. Omezit, zakázat, sebrat, zavřít, zlikvidovat.

0 0
možnosti
TD

Pane autore, máte představu, kolik lidí na světě má "mrtvý" majetek v hodnotě nad 10 miliard USD? Podle mě buď nikdo a nebo jde o zcela ojedinělé případy.

Pokud vezmete nejbohatší lidi na světě, tak nad 10 miliard USD má asi 130 lidí. Ale vesměs u nich platí, že většina jejich odhadovaného jmění pochází z akcií jimi vlastněných firem, a ty zpravidla nějaká pracovní místa vytvářejí. Na luxusní sídlo, tryskáč a zlatý bidet nepotřebujete 10 miliard, na to bohatě stačí miliarda.

Ostatně, čeho myslíte, že dosáhnete, kdyby se Vám nakrásně podařilo všechny ty boháče obrat? Že si nekoupí nechutně drahý dům, ale jen hodně drahý? Že místo tryskáčem budou létat první třídou? Takže místo aby ty peníze šly lidem, kteří se dnes živí stavbou luxusních domů a soukromých tryskáčů, tak půjdou těm, co se živí stavbou hodně drahých domů, velkých dopravních letadel a něco zbyde na chudé? Tak fajn, ale kolik to bude?

Jak už jsem napsal, nad 10 miliard USD má asi 130 lidí. Vykašleme se na to, jestli jde o majetek mrtvý nebo investovaný, prostě jim všechno nad 10 miliard USD sebereme a basta. Ti lidé mají dohromady asi 2800 miliard. Vy byste jim nechal jen 1300 miliard, a o zbylých 1500 miliard byste je v zájmu dobra obral. To jsou ovšem údaje za celý svět, takže toto "získané" bohatství musíte přerozdělit také celému světu, tedy 7 miliardám lidí. Výsledkem je asi 214 USD na osobu, chcete-li asi 5350 Kč. Jednorázově. Jasně, to určitě vyřeší problém s chudobou...

1 1
možnosti