Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

autor přijel z Afriky?;-) Já tu vidím spíš přežrané. A svoboda je mi cennější než žvanec a byla i v dobách, kdy jsem měl holé podzádí.

2 0
možnosti
AK

V Izraeli jsem zaslechl, že člověk je svobodný, když chcípne pes a odstěhují se děti...

1 0
možnosti
JV

Vymyká-li se článek duchu citátu Tomáše Garriqua Masaryka a tím působí jak z "jiného světa", prosím slepé obhájce liberalismu, aby mě na to místo upozornili. 

Můj socialism, to je jednoduše láska k bližnímu, humanita. Přeji si, aby nebylo bídy, aby všichni lidé slušně žili prací a v práci, aby každý měl pro sebe dost místa, elbow-room, jak říkají Amerikáni. Humanita, to není bývalá filantropie; filantropie jenom pomáhá tu a tam, ale humanita hledí opravit poměry zákonem a řádem. Je-li toto socialismus tož dobrá. Tomáš Garrique Masaryk

0 0
možnosti
JP

mno jo, ale s takovymi lidmi jako jsme napriklad ja, kteri na nejaky pomateny pseudohumanismus opravdu nehraji, a kteri se naprosto spokoji s obycejnym "strictly economic" ? neslo by to treba tak, ze vy si pojedete tu vasi humanitu a lasku k bliznimu, nu a ja a cela rada dalsich si pojedeme pekne to svoje ?

0 0
možnosti
Foto

Pokud svobodný člověk potřebuje - a teď cituji z blogu - " pocit, že jeho konání bude náležitě, nezištně a upřímně oceněno" ... tak je imho nesvobodný :) 

Svobodný člověk koná na základě svého rozhodnutí dopředu smířen s tím, že riskuje a ne že má dopředu vše jisté :)

1 0
možnosti
JV

Svoboda není v konání, je to pocit.

0 0
možnosti
JV

Ano, projevy materiální podstaty mívají podoby rozličné, zejména při střetu s duchovní podstatou lidé bývají zmateni.

Většina lidí vůbec neví co je svoboda a žijí v iluzi. Svoboda je stav mysli. Zkuste si představit, že žijete na nějakém ostrově, kde je spousta krásných lidí, teplo, koupání, spoustu zábavy a radovánek a jídlo- tedy šťavnaté plody si utrhnete kdy chcete, eventuelně si příležitostně vyrobíte víno, ulovíte rybu, upečete placku. Nechodíte do práce, jen si užíváte života plnými doušky s milovanými osobami. A ani toto není svoboda, musíte dodržovat pravidla komunity, ale v takovémto prostředí lze pravou svobodu získat velice rychle a snadno. A teď to srovnejte s životem běžného soutěživého občana bojujícího v konkurenci o svoji pozici v naší "svobodné zemi" - směšné.

0 0
možnosti
Foto

Ano. Svoboda je stav mysli. Já byl i za komunistů svobodnější, než je spousta lidí dnes.

3 0
možnosti
MS

Cituji z článku: "Skutečně svobodný člověk nemá strach o živobytí, bezpečnost, majetek, ani o svoji budoucnost."

 

Taková svoboda je ovšem cestou do pekel. Tuto "svobodu" nám nabízeli komanči a všichni víme kam to dospělo - k vymizení soutěživosti a konkurence a k následnému celkovému úpadku společnosti. :-/

2 0
možnosti
JV

Úpadek společnosti máme tu čest sledovat v přímém přenosu. Nebo snad máte Milane dojem, že je národ po 23 letech soutěžení a konkurence chytřejší, vzdělanější, spokojenější a zdravější?

1 0
možnosti
Foto

Ten článek je o planetě Zemi a tvoru jménem Homo sapiens? 8-o

2 0
možnosti
JV

Děkuji za názory :-) A co je tedy podle vás svoboda? Pavle, jak dlouho jedinec vydrží na poušti se stavem mysli? Romane, jak chcete pracovat, když práce není a žádný panovník vám dnes políčko na živobytí nepřidělí? Milane, psal jsem "O budování svobodné společnosti tedy můžeme začít hovořit v okamžiku, kdy každý práceschopný obyvatel bude mít příležitost zajistit své základní fyziologické potřeby" tedy myšleno příležitost pracovat a získat prostředky na zajištění. Jano, svoboda je stav mysli každého, tedy je to přísně individuální záležitost. Pokud ale chci svoji mysl zaměřit svobodně, nesmí mi na dveře klepat exekutor, kručet v břiše a okolo brečet děti hlady. Ladislavo, jaké jsou podle vás předpoklady pro to, aby se člověk cítil svobodným? Zkuste o tom popřemýšlet. Miroslave, laissez faire kapitalismus, který zmiňujete, má jeden podstatný háček. Nelze jej uplatňovat u nezbytných statků bez újmy na lidech. Co by bránilo takovému kapitalistovi, který na to už teď má prostředky, skoupit vodní zdroje v ČR a vydírat a ovládat tu národ? Václave, věřím vám, že se o sebe až do smrti dokážete postarat sám. Spousta lidí to ale nedokáže. Sylvo zkontroloval jsem si znovu text i Maslowovu pyramidu a dole stojí základní fyziologické potřeby a svobodu jsem umístil nahoru. Ten článek měl upozornit na to, že se před volbami o svobodě hodně mluví, málokdo ví, co to svoboda je a že se to slovo používá k manipulaci voličů.

1 1
možnosti
Foto

J17a97n34a 45M95a39j78o76v14á

18. 9. 2013 22:41

Josefe, Vám klepe na dveře exekutor a brečí děti hlady? Znáte ten stav, že tady tak mácháte slovy?

x

A jakto, že sice není práce, ale na druhou stranu nejsou lidé, kteří by byli schopni volné pozice rozumně obsadit? Jakto, že zpracovatelský průmysl pořád hledá lidi?

Kde jsou elektrotechnici, nástrojáři, plastikáři? Kde jsou lidé, které nebolí myslet a jsou ochotni přiložit ruku k dílu, lidé, kteří se neohánějí právy, ale také něco tuší o zodpovědnosti? (třeba za své finance?). Ano, jsme v krizi. Ale převážně je to krize etická...

x

Ano, pojem svoboda se často používá k manipulaci. Já ji čtu i ve vašem článku, bohužel.

4 1
možnosti
Foto

J50a25n16a 38M91a22j53o90v78á

18. 9. 2013 21:53

PROČ by mi měl slušné živobytí zajišťovat stát? Stát nechť mi zajistí bezpečí, ochranu, rozvoj, infrastrukturu, ochranu zdraví a právo. Jinak se o seba naopak chci mít možnost starat sama. Té svobody bych naopak vítala o něco víc.

x

Píšete líbivé větišky pro lidi, co je bolí myslet...Rv

5 1
možnosti
AK

Faktická připomínka:

Autor píše "podmínky pro slušné živobytí" a nikoliv "slušné živobytí".

Takže polemizujete s názorem, který autor nevyslovil...

1 2
možnosti
PK

P24a87v37e47l 28K47u31r68a79l

18. 9. 2013 21:26

Teorie hezká ale je to subjektivní hodnocení autora... které sice může popisovat dobře "statisticky dominantní" část populace. Ale i jeden jediný jedinec který si svou "svobodu" (vlastní individuální stav mysli) definuje jinak celou tuto teorii popře.

0 0
možnosti
  • Počet článků 0
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 0x
Vystudovaný ekonom, rodič, snažím se zabývat podstatným.

Seznam rubrik