Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jurečka, dělá z lidí blbečka ...

Družstva a kolektivní podniky jsou špatně, dotace na potraviny jsou špatně, pouze trh rozhodne o ceně potravin, i kdyby se měly dovézt tisíce kilometrů, slýchali jsme z úst nadšených budovatelů tržního kapitalismu. Po ovládnutí našeho trhu s potravinami nadnárodními řetězci a po likvidaci menších domácích producentů nám doporučují: "Spojte se proti řetězcům, zakládejte družstva!"

Pominu-li hojivé náplasti našim zemědělcům na bolesti způsobené globalizovaným "volným trhem", v podobě státní podpory zakládání řepkových plantáží (Zelená nafta), které při květu zhoršují zdravotní stav obyvatelstva a přispívají tak ke zvýšeným nákladům na zdravotní péči, pak nejnovějším hitem z dílny ministerstva zemědělství je výzva k nákupům české potravinářské produkce v souvislosti se ztrátou ruského trhu. Pan ministr Jurečka nám sděluje, že je Rusko zlé, nechce odebírat naše potraviny a z tohoto důvodu je máme nakupovat my.

Patnáct let si nepřeji nic jiného, než mít možnost nakoupit kvalitní české brambory, rajčata, švestky, hrušky, cibuli, česnek, papriky, jablka, maso, a další poživatiny, na jejichž výbornou chuť jsem uvykl před rokem 1989 a dnes jí tolik postrádám. Bohužel, v obchodech nacházím potraviny polské, španělské, holandské, francouzské, italské, a další, které sice hezky vypadají, ale nechutnají mi. Necítím z nich pozitivní energii, jsou mdlé nevýrazné chuti, a když dám takovou dovezenou mrkev, kedlubnu, nebo kousek zelí z hypermarketů králíkovi, nežere to. Podomácku vypěstované sežere. S nabídkou "farmářských trhů" je to obdobné, poctivých farmářů s kvalitní potravinou je hrstka, většina trhovců jen přeprodává nekvalitní, levně nakoupené, dráž.

Pan ministr Jurečka nám tedy nově sděluje, že zlé Rusko pošlapává pravidla mezinárodního obchodu. Co si o tom lze myslet? Já bych člověku, který mě dlouhodobě pomlouvá a škodí mi, nepodal ani ruku, natož abych s ním spolupracoval. Rusko se ale dohodnout chtělo, předkládalo důkazy, chtělo jednat, umožnilo lety nad svým územím pozorovatelům, navrhovalo přítomnost mezinárodních pozorovatelů na ukrajinsko-ruské hranici, aby se prokázala pravda o konfliktu a nikdo jej nebral vážně, v reakci na každý jeho konstruktivní příspěvek se z tábora EU-USA naopak ozvalo: „Je třeba zvýšit a přitvrdit sankce!“ Je potřeba ukázat sílu, tomu jedinému Rusko rozumí!

Taková je realita. A náš mladý zemědělský holobrádek, kterému šéfuje Amerikou vyškolený Bělobrádek, si ve stavu, v jakém naše zemědělství dlouhodobě je, dovolil obvinit Rusko z nedodržování pravidel mezinárodního obchodu a vyzval nás, abychom nakupovali českou produkci. Jinými slovy obviňuje Rusko z nedodržování pravidel a současně nás vyzývá, abychom je porušovali také. Jak k tomu přijdou producenti našich prima kamarádů z EU, hlavně Poláci a Španělé, když budeme kupovat jen české potraviny? Nebo dostaneme seznam těch „hodných dodavatelů“ od kterých máme nakupovat? Není to porušování pravidel volného trhu?

K ruskému, vzhledem ke kvalitě produkce možná i hygienicko-bezpečnostnímu embargu, mám malou poznámku. Bylo předvídatelné. Když vás někdo desetkrát udeří do nosu a vy se po něm v obraně jednou oženete, porušujete pravidla? Jaká? Kdo je stanovil? Výsledkem celého protiruského tažení bude, že se v Rusku a v ostatních zemích, které Rusko nenapadají a nesankcionují, vytvoří pracovní příležitosti, jejich ekonomiky porostou.

Vážený pane Jurečka, nedělejte z lidí blbečka. Podporovat nákupy české potravinářské produkce je správné, dalo by se tak jenom v našem zemědělství vytvořit 100000 nových pracovních míst. Další tisícovky míst by vznikly ze zvýšené poptávky po návazných činnostech (stroje, budovy, infrastruktura, zpracování, logistika, ...). Ve kterých obchodech ale naleznu kvalitní české ovoce a zeleninu? Ukažte nám je!

Naši občané nemají čas ani volné prostředky, aby jezdili po celém kraji a sháněli „Regionální potraviny“, nebo v sobotu „Poznávali své farmáře“, jejichž nabídka je k základní výživě obyvatelstva nedostatečná, jelikož se spíše jedná o místní speciality, než o základní potraviny. Druhou věcí je, za co by si to měli naši občané kupovat, když důchodci, kteří by mohli mít čas, díky naší „svobodě a demokracii“ u nás vybírají popelnice?

Hlasitě podporovat nákup českých potravin jen na základě politického zadání a momentálně módní protiruské vlny je špatně sehraný populismus s brnkáním na vlasteneckou či nacionální strunu, který nelze brát vážně. Naopak velmi vážně by se měly brát výkřiky „Sláva Ukrajině! Hrdinům sláva! Za Majdan! Kdo neskáče s námi, toť Moskal! Svobodě a demokracii je potřebné se obětovat, není zadarmo! Za vše špatné může Rusko!“, protože svobodu a demokracii přímo ohrožují.

Pokud se lidé nezmění, nesundají ze svého myšlení nastavené filtry stádního uvažování a nevzepřou se negativním praktikám nastaveného společenského systému, bude EU a USA v následujících letech čekat záměrně vyvolaná velká potravinová krize, umocněná přírodními kataklyzmaty, ze které bude obviněno Rusko. Lidé, pološílení hlady, budou mediálně postupně psychologicky připravováni na to, že je potřebné viníka potravinové krize zničit, že je proti němu nutné provést preventivní jaderný úder ...

Autor: Josef Votípka | pátek 8.8.2014 11:57 | karma článku: 27,68 | přečteno: 1312x
  • Další články autora
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 0
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 0x
Vystudovaný ekonom, rodič, snažím se zabývat podstatným.

Seznam rubrik