Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak vyhrát volby

Kromě skandálů politiků a politických stran čeří poklidné české vody i volby. Na volbách je pozoruhodné, že při nich ti, kteří se chtějí mít lépe, usilují o přízeň voličů, kteří se rovněž chtějí mít lépe. Jinak řečeno ti, kteří usilují o moc, nabízejí různé přístupy a cesty, jak zužitkovat ekonomický potenciál republiky ve prospěch svůj a „občanů této země“. Ti, kteří o moc neusilují a chtějí volit změnu, nabízené cesty posuzují především s ohledem na osobní prospěch. Tak například praktičtí a odborní lékaři budou s jistou určitostí tvořit voličskou základnu těch, kteří slibují regulační poplatky, podnikatelé a živnostníci budou pravděpodobně volit strany, které slibují nízké odvody z jejich podnikání, studenti a absolventi podpoří ty, kteří slibují dobré podmínky pro start kariéry a sociálně slabí nebo pedagogičtí pracovníci mohou ve svém rozhodování upřednostnit takové subjekty, které slibují zvýšení dávek či mezd.

mzv.cz

Přesně v duchu nastíněné pozoruhodnosti zužitkování ekonomického potenciálu republiky ve prospěch vládních, rozhodovacích a návazných profitantů na straně jedné, a sledování individuálního prospěchu voličů na straně druhé, pak dochází k situaci, kdy je směřování země permanentně ovlivňováno parciálními zájmy různých uskupení a mnoha individualit. Prostředí individuálních zájmů pak u lidí vede k oslabování jejich Duchovní podstaty a vytváří silný Materiální tlak, což má za následek porušení Materiální a Duchovní rovnováhy člověka. Důsledkem je odklon od základních společenských hodnot demokratických společností, jako jsou spravedlnost, jistota, pokrok, nezávislost a racionalita. Zmíněné ovlivňování, tlak a oslabování jsou paradoxně ještě více umocňovány dalšími hodnotovými pojmy „svoboda“ a „demokracie". Tato častá "předvolební zaklínadla" individuální zájmy do nové kultury naší společnosti postupně "ukotvují", a soutěžení, soupeření a egoistický, avšak svobodný individualismus se pomalu a jistě stávají společenskou normou.

Produkty našich „svobodných demokratických voleb“, v uměle vytvořeném prostředí individuálních zájmů, jsou "blbá nálada" ve společnosti, nesnášenlivost, nemoci, vulgarita, rasismus, agrese a vznik různých, bojovně naladěných skupin, které požadují pořádek, nebo se jej pokoušejí zavést sami. Lidé mají strach, který živí emoce hněvu, vzteku a slepé nenávisti. Ti, kteří těmto emocím podléhají, snadno ztrácejí lidskost, jak můžeme být svědky v diskuzích na sociálních sítích nebo při emocionálních výlevech účastníků demonstrací. Strach a s ním spojené emoce jsou u nás v posledních několika letech dokonce vyvolávány některými politiky, včetně ukazování na smyšlené "viníky" a můžeme jen spekulovat, zda se tak děje z jejich neznalosti a neprofesionality, nebo jde přímo o záměr tyto nepokoje vyvolávat. Manipulativní jednání politiků, které pro uspokojení jejich mocenských choutek národ rozděluje, je psychopatické a pro společnost škodlivé a nebezpečné.

Více než dvacet let žijeme ve svobodě a demokracii, více jak dvacet let můžeme svobodně volit. Co nám to přináší, cítíme sami. Lidé jsou nespokojení, vystresovaní, neustále ve volbách hledají klíče ke štěstí a lepší budoucnosti, které se jim po tolika svobodných letech a svobodných volbách nedaří nalézt. Lidé mají strach z budoucnosti. Někoho trápí neutěšená finanční situace a hladovějící děti, jiného strach, že by o svůj nemalý majetek mohl přijít. Strach vyvolává emoce, emoce neprospívají zdravému uvažování a klíče k lepší budoucnosti neumíme nalézt.

Nevšimneme si, že zmíněné klíče ke šťastnější a lepší budoucnosti nosíme uvnitř sebe, že vyvěrají z hlubin našich Duší a že jejich pocinkávání v zámku občas pociťuje každý z nás. Pociťujeme jej, když někomu pomůžeme, když spolu s dalšími něco dokážeme, když se nám stýská, když někdo z blízkých onemocní, když se nedaří… . Jedná se o cinkání lásky a obyčejného lidství, které se z nás při tom všem nesmyslném „bojování za svobodu", "starostech o demokracii" a při "záchraně republiky", pomalu vytrácejí.

Můžeme studovat programy politických stran a hnutí, můžeme čelit jejich lákadlům a manipulacím, můžeme nalézt to, co je pro nás z nabízených alternativ nejvýhodnější, můžeme se opakovaně napínat, radovat a posléze rozčilovat nad dočasnými volebními úspěchy či neúspěchy našich vyvolených politiků, ale ty skutečné a pravé volby vyhrajeme, až většina z nás dokáže rozcinkat klíče obyčejného člověčího lidství v hlubinách našich Duší. Až potlačíme závistivá, panovačná, velikášská, hamižná a mocichtivá zvířátka v nás a probudíme naše lidství, teprve pak dokážeme dobře zužitkovat ekonomický potenciál naší země ve prospěch společnosti, ve prospěch celku.

Autor: Josef Votípka | úterý 17.9.2013 8:00 | karma článku: 7,95 | přečteno: 286x
  • Další články autora
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejdřív spor o Green Deal. Sliby politiků pak převrátila umělá inteligence

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  14:05

Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

USA a Čína musí být partnery, řekl Si. Blinken mu vyčetl podporu Ruska

26. dubna 2024  13:10,  aktualizováno  13:45

Ve vztazích mezi Čínou a Spojenými státy zůstává mnoho problémů. Musí ale být spíše partnery než...

KOMENTÁŘ: Byrokracie s vízy? Přitvrdíme. Jak Česko zařízlo studenty z ciziny

26. dubna 2024

Premium Nenápadná úřední klička zásadně zkomplikovala život zahraničních studentů v Česku. Stát ještě...

Podvodník prodával falešné vstupenky na koncerty i sport, naletělo mu 500 lidí

26. dubna 2024  12:50

Falešné vstupenky na kulturní a sportovní akce nabízel na internetu muž z Uherskohradišťska, který...

  • Počet článků 0
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 0x
Vystudovaný ekonom, rodič, snažím se zabývat podstatným.

Seznam rubrik